perjantai 17. heinäkuuta 2020

Kasallinen postimerkkejä, järjestykseen mars!

Haukkasinkohan liian suuren palan? Olikohan mitoituksessa kaikki kunnossa? Into alkaa nimittäin hieman loppumaan muutaman päivän postimerkkisavotan jälkeen... Olen nimittäin tällä viikolla (tai siis tämän viikon) järjestellyt saamiani merkkejä jonkinlaiseen järjestykseen. Ja loppua ei näy!

Muutama vuosi sitten sain laatikollisen sekalaisia merkkejä, näytti olevan pääasiassa ulkomaalaisia merkkejä. En sen kummemmin alkanut merkkejä järjestelemään sattuneista syistä, vaan merkit jäi "pölyttymään" kaappiin. Tai no kyllä minä laatikkoa sen verto käsittelin, että keräsin yhdessä vaiheessa nk. irtomerkit yhteen kasaan. Asia tuli jälleen ajankohtaiseksi tällä viikolla, kun sain lisää uuden satsin postimerkkejä.

Tällä viikolla sain uuden satsin postimerkkejä. Tällä kertaa merkit olivat pääasiassa kotimaisia, suurin osa 1960- ja 70-luvuilta. Serkkuni huomasi Facebookin eräästä roskalavaryhmästä ilmoituksen, jossa tarjottiin merkkejä. Hän ne sieltä sitten toimitti minulle. Mielenkiintoista tavaraa näytti pikaisella vilkaisulla olevan. Merkkien lisäksi muutama (osittainen) erikoisleima ja pari itselle tuntematonta merkkiä.

Tosiaan... Saatuani merkit, päätin hieman lajitella merkkejä. Uteliaisuuttani päätin katsoa minkälaisia merkkejä olen saanut (ja hankkinut) ja miten ne voisi jaotella ja lajitella. Uupumus iski heti ekana iltana! Merkejä on nimittäin useammasta maasta ja aiheet seilaa laidasta laitaan! Pohjoismaat taisi olla kaikki edustettuna, Iso-Britanniasta (ja muutamasta sen alusmaasta, esim. Kanada ja Australia) taisi iso osa merkeistä... Muuten, Amerikasta molemmat mantereet edustettuna: Yhdysvaltojen ja Kanadan lisäksi oli merkkejä myös Etelä-Amerikasta (muistaakseni Argentiina, Chile ja Ecuador). Afrikasta oli ainakin Etelä-Afrikasta muutama merkki, Aasiasta Japani (Nippon) ja muutama pikkuvaltio. Lasketaanko muuten Honk Kong omaksi maaksi vai onko se osa Iso-Britanniaa tai Kiinaa? Hon

Nyt loppuviikosta iski pieni turhautuminen. Postimerkkien määrä yllätti ja se miten jaottelen merkit... Kun on useita erilaisia merkkejä, niin pakostakin miettii esimerkiksi miten ne lajittelee. Aiheen vai maan mukaan? Ja kun siihen lisää sen, että valitettavasti tällä hetkellä ei ole tarpeeksi merkkikansioita, joihin laittaisin merkit. Tilanpuute siis siinä mielessä vaivaa.


***  ***  ***  ***

Tuossa juolahtikin mieleen: Miten hankin keräilemiäni postimerkkejä?

Suurin osa merkeistä on saatuja tai "kierrätettyjä", eli niistä ei ole tarvinnut maksaa mitään. Olen esimerkiksi sosiaalisen median kautta (esim. Instagram ja hakusana #StampForSwap) olen vaihdellut pari kertaa ulkomaalaisia merkkejä. Facebookin mainitsinkin jo aiemmin, eli esimerkiksi paikkakuntien roskalava-ryhmissä saattaa törmätä merkkeihin.

Silloin tällöin etsiskelen netin kauppapaikoista myytäviä merkkejä. Esimerkiksi Huuto.net-sivustolta ajoittain käyn katsomassa mitä siellä on tarjolla ja minkä hintaisia merkkejä siellä on myynnissä.

Itse keräilytarvikkeita eli lähinnä kansiot ja säilytysjutut olen hankkinut sieltä sun täältä. Aikoinaan ne perinteiset kirjat/kansiot olen ostanut jostain kirjakaupasta. Kansioihin laitettavat välilehdet olen ostanut netistä LaPen sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti