tiistai 14. heinäkuuta 2020

Sodankylän vanha kirkko

Sodankylän keskustassa sijaitsee kaksi kirkkoa, vanhempi puukirkko ja uudempi kivikirkko.

Vanhempi, puusta rakennettu kirkko valmistui monien vaiheiden jälkeen n. 330 vuotta sitten. Lapissa oli 1600-luvulla vain muutama kirkko ja seurakunta sekä pitkät välimatkat, joiden johdosta alettiin pohtimaan uuden kirkon rakentamista. Hanke toteutui 1680-luvulla, kun kirkonrakennushankkeen kustannuksiin myönnettiin avustus.

Vanha kirkko valmistui 1689. Rakenne- ja rakennustyypiltään kirkko on nk. tukipilarikirkko, eli seinähirsien jatkoskohdat on sijoitettu onttojen tukipilarien sisään, jotka näkyvät ulkonemina kirkkojen ulkoseinissä.

Kirkko poistui aktiivikäytöstä uudemman kivikirkon valmistuttua 1859. Kirkkoa on 1900-luvulla pari kertaa restauroitu, viimeksi 1990-luvulla. Säännöllisesti kirkon ulkokuorta ja hautausmaan puuaitaa on huollettu mm. tervaamalla.

Vuonna 1989 julkaistiin Sodankylän kirkosta postimerkki, jonka on suunnitellut taiteilija Paavo Huovinen, 300 vuotta kirkon valmistumisesta.

Paavo Huovinen tunnetaan taiteilijana, joka on suunnitellut useita merkkejä. Hänen tuotantoonsa kuuluu merkkien lisäksi myös mm. setelien suunnittelu. Huovisen suunnittelemia merkkejä löytyy esimerkiksi Wikipedian kuva-arkistoista tai Postimerkit.com-sivustolta.

Kokoelmiini kuulu pari Huovisen merkkiä. Tärkein kenties on juurikin Sodankylän puukirkkoa esittävä merkki. Aikoinaan sattumalta löysin muutamalla eurolla nk. ensipäiväjulkaisun, eli aiheeseen sopiva kortti ja itse merkki. Tai ainakin itse pidän sitä ensipäivänjulkaisuna. Kuvaa siitä en valitettavasti tähän julkaisuun ehtinyt ottamaan, ehkä ensi kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti